Välkommen till Bibelsidans frågeforum

frageladaDetta är Bibelsidans interaktiva forum för bibelfrågor där du både kan ställa frågor, följdfrågor själv svara och kommentera på andras frågor och svar. Vi tror att det är genom frågorna som svaren fördjupas - och väcker nya frågor. Detta för att man under hela sin livstid skall ha en härlig brottningsmatch med bibelordet! Använd frågeformuläret nedan! Eller: läs befintliga frågor och svar ännu längre ner och kommentera på dem! Du kan också gärna sända oss idéer på vad vi borde ta upp i videoundervisningen! Bibelsidan är en sida i första hand för bibel och exegetik (bibelutläggning) och inte för apologetik (även om det visserligen blir en hel del apologetiska inslag) eller samhälssdebatt. Om du har frågor av mer apologetisk (dvs försvar av kristen tro) eller samhällsdebatterade karaktär så föreslår vi därför att du besöker någon sida som speciellt inriktar sig på det; tex Apologia, Credoakademin, Svenska Evangeliska Alliansen, Claphaminstitutet mfl. OBS! Formuläret nedan har krånglat lite. Vi tittar på en lösning. Under tiden: skicka din fråga på email till bibelsidan@gmail.com istället! Ställ din bibelfråga här: Namn E-post * Fråga *

tisdag 19 november 2013


Halloj! Jag har en liten fråga. I 2 Mos 3 (Brinnande busken) där säger Gud till Mose att ta av sig sina skor för att han är på helig mark. Jag undrar vad Gud om det menas något speciellt med det eller är det "bara" helig mark eftersom Gud är där? /Alice

Bibelsidan svarar:
Hej Alice! Svaret är "både och": marken blir helig därför att Gud uppenbarar sig, precis som du säger men det är också så att Gud har utvalt just den platsen att uppenbara sig på och därför skall Mose räkna den som helig.
 
Denna plats blir också platsen dit Mose på Guds befallning tar sitt folk att fira gudstjänst efter att de räddats ut ur Egypten och även berget där Mose tar emot lagtavlorna från Herren.
 
Exakt var denna plats (Horebs berg, Sinai berg) ligger vet man inte idag: traditionen utpekar en bergstopp i sinaihalvöns bergsmassiv, men att detta skulle vara den historiska platsen är omtvistat.
 
Det kloster (St Katharina) som ligger vid foten av berget anses traditionellt vara byggt över den en gång brinnande busken (som dessutom fortfarande finns till beskådan). I detta kloster har några av de allra äldsta nytestamentliga manuskript som finns bevarats (Codex Sinaiticus, även refererat till som א) och såväl klostret som berget är välbesökta turistmål.
 
/Elias

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar